Eind maart hebben we de klok weer een uur vooruit mogen zetten. Zoals elk jaar missen we dus een uurtje slaap. En zoals elk jaarmerk ik dat behoorlijk! Een mini-jetlag in het voorjaar, elk jaar opnieuw. Omdat ik zeker niet de enige ben deze blog.
Wist je dat wanneer de zomertijd is ingegaan er meer verkeersongevallen gemeld worden? En dat er meer hartaanvallen zijn? Dit zou komen doordat er inderdaad een behoorlijke groep mensen is die last heeft van deze jetlag. Veel mensen zijn niet goed uitgerust, hebben slaaptekort en daardoor concentratieproblemen. Ze zijn dus minder oplettend, waardoor een ongeval sneller gebeurt. Niet alleen in het verkeer, maar ook op de werkvloer.
Te weinig slaap kan hartproblemen veroorzaken. Vandaar dat juist vlak na het ingaan van de zomertijd het aantal hartaanvallen stijgt met wel 5%! Vooral vrouwen lijken hier gevoelig voor. Wanneer de wintertijd ingaat, daalt het aantal hartaanvallen juist. Waarschijnlijk komt dit door het extra uur slaap dat we dan krijgen. Maar ook onze biologische klok heeft hiermee te maken. Dit biologisch ritme stuurt ons lichaam nauwkeurig aan gedurende de dag. Denk aan je organen, immuunsysteem, hormoonbalans, maar ook aan je stemming en je functioneren. In het geval van de hartproblemen kan door het verzetten van de klok de hormoonbalans verstoord raken, waardoor de bloeddruk stijgt en de kans op hartproblemen wordt vergroot.
De tijd verzetten heeft dus invloed op onze biologische klok. De wintertijd is de oorspronkelijke, natuurlijke tijd. Hier functioneert ons biologische ritme op. Dit heeft voornamelijk te maken met het zonlicht. Het zonlicht maakt ons lichaam wakker als de zon opkomt en we worden moe als ze ondergaat. Om deze reden gaan mensen doorgaans in de winter vroeger naar bed en hebben ze meer moeite met opstaan in het donker. In de zomer is het extra lang licht buiten, waardoor je minder snel het signaal krijgt om te gaan slapen. Vooral voor avondmensen, die sowieso al later naar bed gaan, kan dit een probleem zijn. In de ochtend is het dan extra moeilijk opstaan als ook nog eens de klok is verzet.
Maar ook de rest van de dag is min of meer vastgelegd in onze biologische klok. Denk aan etenstijd. Je hebt je biologische ritme en de klok die een nieuwe tijd aangeeft. Het kan nu zomaar zijn dat je honger hebt en de klok aangeeft dat het echt nog geen tijd is om te eten. Het liefst zou je je eigen, natuurlijke ritme aanhouden, maar dan kom je niet mee in de rest van de maatschappij.
Ook dieren hebben last van deze verandering. Denk aan de koeien die ineens een uur later worden gemolken, of je hond die naast je bed staat te bedelen voor een wandeling. Het aantal aanrijdingen met dieren neemt bovendien ook toe. Dit heeft niet per se te maken met de slechte concentratie van de slaperige bestuurders, maar ook met de biologische klok van de dieren die op pad gaan. Zij zijn namelijk gewend om op een rustig tijdstip de weg over te steken. Niemand heeft ze gewaarschuwd dat de spits een uur eerder op gang is gekomen.
Oorspronkelijk is de zomertijd ingeroepen om meer van het daglicht te kunnen genieten en te besparen op energie. Ondertussen is dit echter achterhaald. We maken veel minder gebruik van kunstlicht en gebruiken energie zuinigere lampen. Ook is er steeds meer ruimte voor flexibelere werktijden. Toch gebruiken voorstanders van de zomertijd deze argumenten nog steeds.
Ondertussen kunnen wij, gewone burgers, niet veel anders dan ons aanpassen aan de nieuwe tijden. Herstel kan soms wel één tot vier weken duren. Enkele tips die je kunnen helpen;
- Help je ritme door in de week voorafgaand aan de zomertijd, steeds iets eerder naar bed te gaan en iets eerder op te staan. Bouw dit op tot een uur. Sta ook steeds iets eerder op, totdat je dit opgebouwd hebt tot een uur.
- De dag na het verzetten van de klok sta je op de nieuwe tijd op. Probeer dus niet een uurtje extra te blijven liggen, maar pak meteen het nieuwe ritme op. De beste manier om een jetlag te doorbreken is je aanpassen aan het nieuwe ritme.
- Maak gebruik van het ochtendlicht. Dit zorgt ervoor dat je je energieker voelt. In de avond probeer je teveel licht juist te vermijden, zodat je eerder je signaal van slaap krijgt ?
- Hoe verleidelijk ook, probeer een middagdutje te vermijden, ook als je hieraan gewend bent. Zorg eerst voor de opbouw van je nieuwe natuurlijke ritme. Een middagdutje zorgt ervoor dat je ‘s avonds misschien niet in slaap kan vallen. Als je je ritme weer hebt, kun je je dutje gerust weer inlassen.
- Let extra goed op je eten. Geraffineerder suikers, alcohol, koffie, sigaretten vermijden en vooral natuurlijke, rauwe producten eten.
- Moeite met in slaap vallen? Probeer ademhalingsoefeningen te doen. Leg je handen op je buik en adem vier tellen in door je neus en vier tellen uit door je mond. Wanneer je inademt voel je je buik groeien en wanneer je uitademt trek je je navel in.*
Ja, deze tips komen voor dit jaar te laat, maar hopelijk herinner je je deze blog volgend jaar nog ;).
*Moeite met ontspannen? Ik help je graag op weg door middel van biorelaxatie. Dit is een manier om je te helpen ontspannen door simpele oefeningen die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem gerust contact met mij op: info@praktijkbrandnewme.nl.