De klok is weer verzet en de wintertijd is weer ingegaan…. De dagen worden korter, de nachten worden langer en het weer wordt kouder en grijzer…. Voor veel mensen is dit dé cocktail om last te krijgen van een winterdip, of erger, een winterdepressie.
Wanneer je last hebt van een winterdip kun je onder ander de volgende klachten ervaren:
- Vermoeidheid en weinig energie
- Prikkelbaarheid
- Concentratieproblemen
- Somberheid
- Geen zin hebben om iets te ondernemen of om andere mensen om je heen te hebben
- Meer behoefte aan calorierijke voeding en gewichtstoename
Het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie is dat een winterdepressie meer lijkt om op een normale depressie en dus zwaarder is. Daarnaast ervaren veel mensen ook lichamelijke klachten zoals obstipatie, spierpijn en vermoeide spieren.
De klachten die voorkomen bij een winterdip of -depressie, doen zich voornamelijk voor in de herfst- en wintermaanden. Zodra de dagen langer worden en het weer beter, verdwijnen de klachten weer.
Voeding
Gelukkig kun je hier iets aan doen. Denk hierbij aan een zonvakantie of lichttherapie, beweging, maar ook zeker aan voeding. Degenen die de Detoxtober challenge hebben meegedaan voelen zich waarschijnlijk al energieker en hebben minder kans om in een winterdip te vallen, mits ze hun voedingspatroon gezond houden. Suikers, alcohol en verzurende voedingsmiddelen verzwakken ons immuunsysteem en daardoor kunnen we ons al snel neerslachtig voelen. Een verzwakt immuunsysteem betekent meestal ook een tekort aan vitaminen en mineralen. In de winter is dat vaak een tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt normaal aangemaakt door zonlicht, vandaar dat er een tekort kan optreden tijdens de winterperiode. Het werkt ontstekingsremmend en beïnvloedt daarmee de serotoninefunctie in onze hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die een kalmerende werking heeft en een ontspannen, veilig en zeker gevoel geeft.
Andere vitaminen en mineralen die kunnen helpen bij een depressie zijn:
- Vit B1, B6 en B9
- Magnesium
- Kalium
- Selenium
- Chroom
- Zink
Ik wil hiermee niet zeggen dat je lukraak bij moet gaan slikken, maar het kan raadzaam zijn om je op tekorten te laten testen wanneer je niet lekker in je vel zit tijdens deze maanden of om meer voeding te eten waar deze vitaminen en mineralen in zitten. Let wel op! De vitamine D die in de voeding zit neem je maar voor 50% op. Supplementen worden doorgaans 55 tot 99% opgenomen door het lichaam.
Natuurlijke vormen van antidepressiva
Voeding en kruiden kunnen een natuurlijke antidepressiva vormen. Ik noem enkele voorbeelden:
- Omega-3 vetzuren: erg belangrijk voor onze hersenen en werken ontstekingsremmend. Helpen om depressiviteit te voorkomen of tegen te gaan.
- Sint-Janskruid: Sint-Janskruid is een bloem met kruid. Uit onderzoek is gebleken dat het net zo goed werkt als de reguliere antidepressiva, alleen bij zware depressieve stoornissen is de werking niet voldoende.
Wat in het geval van depressie van belang is, is dat het een rustgevende werking heeft en een positieve invloed op de gemoedstoestand, de hersenen en het zenuwstelsel.
Bijwerkingen: gevoeligheid voor licht en UV stralen bij mensen met een bleke huid. - Bachbloesemremedies: de bloesems van dr. Bach kunnen geestelijke ondersteuning bieden in talrijke situaties. Ook bij depressies is dit een natuurlijk hulpmiddel. Voor meer info hier.
Beweging
Buiten de juiste voeding, is lichaamsbeweging van groot belang voor je gezondheid én een goed middel tegen depressiviteit. Lichaamsbeweging zorgt voor een verandering in de hersenen door de aanmaak van de stofjes serotonine en dopamine te bevorderen. Er zijn onderzoeken gedaan naar de effecten van fysieke inspanning op het tegengaan van een depressieve stoornis. Uit deze onderzoeken is gebleken dat de veranderingen in onze hersenen vrijwel hetzelfde zijn als de gevolgen van het gebruik van de beste antidepressiva. Blijf dus ook in de winter bewegen! Als het kan buiten in de natuur, maar kies vooral voor een bewegingsvorm die bij je past en waarvan je kunt genieten.
Lichttherapie
Het feit dat een winterdip of depressie ontstaat tijdens de herfst- en wintermaanden komt doordat we minder blootgesteld worden aan zonlicht. Dit wordt in verband gebracht met de aanmaak van melatonine, een hormoon dat we aanmaken als het donker is en dat ervoor zorgt dat we in slaap vallen. Normaal gesproken wordt de aanmaak van melatonine gestopt zodra we in de ochtend voldoende zonlicht hebben. Echter, in de donkere maanden staan veel mensen op in het donker, gaan op kantoor in de kunstmatige verlichting werken en komen in het donker weer naar huis. Dit kan een oorzaak zijn van een te grote aanmaak van melatonine, waardoor je slaperig wordt en waardoor je biologische klok in de war kan raken. Lichttherapie kan hierbij uitkomst bieden.
Brand New Me biedt de mogelijkheid om een daglichtlamp te testen. Je kunt de lamp huren voor 5 of 10 dagen en de kuur zo thuis doen. Dit kan zowel mét als zonder begeleiding. Voor meer info, klik hier.
Wil je weten of je last hebt van een winterdip? Doe de zelftest!