Weg met de sleur!

Sleur kan op verschillende vlakken in je leven ontstaan. Op je werk, in je relatie, binnen het gezin of in een vriendschap, op school en zelfs in je sociale leven. Sommige mensen vinden een bepaalde sleur juist fijn. Ze houden van regelmaat en vinden het fijn precies te weten waar ze aan toe zijn. En hoewel regelmaat goed is voor de mens, kan sleur een mens ook juist demotiveren. Sommige mensen zijn zelfs bijna allergisch voor sleur en zullen alles doen om dit te voorkomen. Maar hoe voorkom je sleur? En wat doe je als je eenmaal in de sleur zit?

Hoe voorkom ik sleur?

Als je sleur googelt kom je op verschillende definities uit die vrijwel allemaal op hetzelfde neerkomen. Sleur is een gewoonte die ontstaan is door herhaling. Het is een soort routine die saai is geworden, waar geen uitdaging meer in zit. Door het werkwoord ‘ontstaan’ kun je ervan uitgaan dat we zelf een belangrijke oorzaak zijn van de ontwikkeling én het in stand houden van deze routine. Het is dus belangrijk om je te realiseren dat je sleur zelf hebt gecreëerd. Niet alleen door een bepaalde handeling zo vaak te herhalen dat het saai werd, maar ook in je eigen denkpatroon. Het is jou visie op je eigen leven, dus het zit feitelijk allemaal in je eigen hoofd. Jij hebt daarom zelf de sleutel in handen om te voorkomen in een sleur te geraken én om eruit te komen als je jezelf erop betrapt in de sleur te zitten.
De beste manier om een sleur te voorkomen is dan ook om bepaalde patronen op tijd te doorbreken, zowel in denken als in doen. Sleur is in feite een keuze. Niet altijd een gemakkelijke keuze, maar het blijft een keuze. Wees daarom duidelijk tegen je naasten en bijvoorbeeld je werkgever over datgene wat jou gelukkig maakt. Praat over wat je graag wel en juist niet doet. Probeer niet bang te zijn om iets te verliezen, want door eerlijk te zijn hierover kom je voor jezelf op. Dan kan er rekening gehouden worden met jouw wensen. Communicatie is ontzettend belangrijk in al onze relaties, op welk gebied dan ook.

Hoe kom ik uit de sleur?

Soms, bijvoorbeeld op je werk, school of als mantelzorger, ontstaan er bepaalde patronen waar je niet altijd controle over hebt. Je baas wilt dat je het komende half jaar aan bepaald project werkt, of op school moet je nog een jaar een vak volgen om te kunnen slagen. Je kunt dit natuurlijk weigeren, maar dan zijn de gevolgen ook voor jou. Omdat het hier om een tijdelijke sleur gaat, kiezen veel mensen ervoor om door te zetten. Vaak is dit ook goed vol te houden, zolang je leven eromheen maar spannend en uitdagend blijft. In deze situatie moet je er daarom voor zorgen dat de aspecten in je leven waar je wel controle over hebt, je leven verrijken.

Een addertje onder het gras kan bijvoorbeeld zijn als het project van je baas wordt verlengd en van jou wordt verwacht dat je nog langer aan het project blijft werken. Omdat sleur vaak draaglijk is, kun je geneigd zijn om ja te zeggen tegen je baas. Dan kan sleur gevaarlijk worden, omdat hoe langer de sleur blijft sluimeren, hoe meer het het geluk ook uit andere aspecten van je leven kan zuigen. Wees dus duidelijk over je wensen en wees niet bang om voor jezelf te kiezen als het moment daar is. Hiermee wil ik niet zeggen dat je ontslag moet nemen, want dat kan voor andere stress zorgen zoals het niet kunnen betalen van je rekeningen. Je kunt wel aangeven dat je niet gelukkig wordt van dit werk en, mocht er geen oplossing binnen het bedrijf voor handen zijn, verder op zoek gaan naar ander werk. Probeer hier de motivatie voor op te brengen voordat de sleur de rest van je leven opslokt. Jij hebt nog steeds zelf de sleutel in handen om eruit te komen.

Maar wat als je mantelzorger bent van bijvoorbeeld je eigen vader of moeder. Je bent de enige waarop gerekend kan worden, want niemand kan het van je overnemen. En je weet niet voor hoe lang je de zorg op je moet nemen. Dit kan voor een uitzichtloze situatie zorgen. Niet alleen is het een ontzettend zware taak emotioneel gezien, maar je kunt jezelf verliezen in de zorg voor een ander. Naast de emotionele belasting kun je in een sleur terecht komen die lang kan aanhouden en daardoor het geluk uit meer aspecten van je leven zuigt. Hoe moeilijk het ook is, probeer ook hier jezelf niet te verliezen. Misschien is het in een dergelijke situatie nog wel belangrijker om een moment voor jezelf te hebben, want hoe kun je voor anderen zorgen als je zelf ongelukkig bent?  Ga op zoek naar lotgenoten, vraag om advies aan professionals en laat je vrienden toe je te helpen waar dat mogelijk is. Door te durven vragen, kom je er vaak achter dat je niet alleen bent. Mensen zijn sociale wezens en in de kern helpen we elkaar graag. Het geeft een goed gevoel elkaar te kunnen helpen. Dat is niet voor niets.

Tips

Omdat de sleur vooral in je eigen hoofd zit, is het belangrijk om je geest helder en happy te houden. Hier een aantal tips:

  • Ga opruimen. Een opgeruimd huis helpt een opgeruimde geest!
  • Ruim overbodige spullen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je kledingkast, je kelder, cds/dvds, boeken, etc. Misschien kun je iemand anders nog een plezier ermee doen, zodat je niet alleen jezelf maar ook de ander helpt.
  • Tel je zegeningen. Schrijf elke avond op waar je dankbaar voor bent, voordat je gaat slapen. Of begin de dag door de mooie momenten, mensen en dieren in je leven te bedanken.
  • Blijf in beweging. Ja, ik kom er weer op terug, maar beweging is cruciaal voor een happy lichaam en geest.
  • Zoek de buitenlucht op. In de buitenlucht kun je niet alleen goed je hoofd leegmaken, je maakt ook nog vitamine D aan en kunt de natuur bewonderen.
  • Doorbreek bepaalde patronen. Bekijk je schema en doe een keer iets onverwachts. Iets wat je altijd al had willen doen, of zoek die vriend(in) nog eens op die je al zo lang niet hebt gezien.