Er worden heel wat gezondheidsclaims op de etiketten vermeld van onze voeding, bijvoorbeeld het blauwe vinkje waar ik eerder een blog over heb geschreven: Ik kies bewust.Voor de consument werken al deze claims erg verwarrend. Wat moet je nog geloven? Wanneer krijgen we onze vitaminen en mineralen nou echt binnen?
Voedingsmiddel versus voedingsproduct
Allereerst is het belangrijk om een verschil te maken tussen een voedingsmiddel en een voedingsproduct. Kort gezegd komt het erop neer dat een voedingsproduct door de mens bewerkt en geproduceerd is. Dit komt dus niet, of niet in de vorm zoals het in de winkel ligt, in de natuur voor. Het is een product, gemaakt door de mens.
Bij voedingsmiddelen denken we aan de verse voeding, zoals vers fruit en groenten. Deze middelen komen direct vanuit de natuur en worden geleverd in (min of meer) dezelfde staat als ze geoogst worden. Ik zeg hier min of meer, omdat er helaas veel gedaan wordt om ons eten aantrekkelijker te maken voor het oog en er ook maatregelen worden getroffen om zoveel mogelijk te kunnen oogsten.
Biologisch versus regulier
Dat brengt me op een volgend belangrijk aspect, namelijk de biologische landbouw versus de reguliere. In de reguliere landbouw wordt veel gedaan om de voedingsmiddelen te beschermen tegen insecten en schimmels, maar ook om de gewassen sneller te laten groeien en groter te laten worden. Dit gaat helaas niet zonder gevolgen voor de kwaliteit van de voeding.
Het vergif waarmee de gewassen beschermt worden tegen insecten en schimmels, zullen wij altijd voor een deel binnenkrijgen wanneer we deze gewassen nuttigen. Bovendien krijgt de plant geen kans om zichzelf te beschermen, waardoor de kwaliteit van de voeding achteruit gaat. Het is namelijk zo dat de natuur best een slimmerik is. Een plant die zichzelf moet beschermen bouwt als het ware een soort immuunsysteem op. De planten produceren hun eigen afweersystemen, ook wel bioactieve substanties genoemd. Deze stofjes hebben een geneeskrachtige werking, zoals een positieve invloed op de bloeddruk of preventie tegen kanker. In de biologische landbouw krijgt de plant de kans om deze bioactieve substanties aan te maken, omdat zij zichzelf moet verdedigen tegen haar vijanden van buitenaf. In de reguliere landbouw is dit echter niet noodzakelijk, waardoor er nauwelijks tot geen bioactieve substanties worden aangemaakt en wij dus niet kunnen profiteren van de geneeskrachtige werking.
Daarnaast leven we in een maatschappij van overvloed. De schappen moeten vol liggen en de markt speelt hierop in door gewassen sneller te laten groeien en groter te laten worden. Dit geldt niet alleen voor groenten en fruit, maar ook voor bijvoorbeeld ons vlees. Wij kennen allemaal de plofkip nog wel denk ik. In de reguliere landbouw wordt gebruik gemaakt van kunstmest. Hierdoor groeien de gewassen sneller en neemt het volume toe doordat de plant meer water gaat vasthouden. In principe koop je dus een krop ‘slawater’. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat in een krop sla van biologische teelt meer vitaminen en mineralen worden vastgehouden dan in de grote reguliere krop sla. De biologische teelt is daardoor geconcentreerder. Dat proef je en dat merk je.
Voeding van biologische teelt vult sneller omdat het voedzamer is en het is lekkerder omdat het geconcentreerder is.
Vitaminen en mineralen
Toch krijgen veruit de meeste mensen nog steeds te weinig vitaminen en mineralen binnen. Dit heeft deels te maken onze levensstijl (weinig beweging, weinig buitenlucht en veel stress en drukte), maar ook met milieuvervuiling. Gewassen worden niet alleen blootgesteld aan hun natuurlijke vijanden, maar ook aan uitlaatgassen van auto’s en fabrieken. Daarnaast is de kwaliteit van de bodem waarin ze groeien afgenomen.
Dus wat halen we eigenlijk nog uit onze voeding? De tabel hieronder geeft aan hoe sterk de achteruitgang is geweest tot 2002. Helaas is er geen nieuwere tabel te vinden:
Zoals je ziet is er sprake van een ernstige achteruitgang. Het is dan ook niet gek dat zelfs mensen die heel bewust leven, toch te maken krijgen met tekorten. Deze tekorten kunnen aangevuld worden met supplementen. Ik ben er geen voorstander van om lukraak supplementen te gebruiken, maar er zijn bepaalde supplementen op de markt die, naar mijn mening, een goede aanvulling kunnen zijn. Een goede multivitamine om dagelijks in te nemen bijvoorbeeld, maar ook extra vitamine C op de dagen dat je minder weerstand hebt of een goede visolie als je niet aan je omega-3 komt. Let er wel op dat er veel kwaliteitsverschillen in supplementen zijn. Zo is er een verschil tussen synthetische supplementen en supplementen op natuurlijke basis. De synthetische supplementen neemt ons lichaam doorgaans niet op, waardoor je dus eigenlijk dure urine koopt. Dit geldt ook als je een supplement neemt dat je lichaam niet nodig heeft. Vaak scheidt ons lichaam het overschot dan uit via de urine, maar er zijn ook vitaminen en mineralen die klachten kunnen veroorzaken bij een overschot. Altijd handig om even te laten checken dus. (Ik kan dit tijdens een consult voor je controleren door middel van kinesiologisch testen).
Enkele supplementen die ik kan aanraden komen van Forever Living Products. De meeste gebruik ik zelf ook met goede resultaten.
Wil je weten of jij een supplement kan gebruiken of controleren of je iets niet goed kan verdragen? Bel me gerust voor een afspraak :).