Ieder land heeft zijn eigen keuken, eigen kruiden en eigen gewoonten. Voor menigeen kan dit tot (maag- en/of darm)problemen leiden op vakantie. Dit zal in mindere mate voorkomen in onze buurlanden, zoals België of Duitsland, maar als we verder van huis gaan worden we vaak gewaarschuwd voor de lokale keuken en nog vaker voor het kraanwater.
De gezondheidsproblemen ontstaan niet zozeer door het eten zelf, maar vooral door de omstandigheden en de manier van bereiding. Tropische temperaturen in landen als in Afrika, Azië of Zuid-Amerika zorgen voor minder gunstige omstandigheden bij de bereiding van het voedsel. Daarbij zijn de hygiëneregels daar lang niet zo strikt als in Nederland.
Wanneer je een vlees- of visgerecht bestelt, let er dan goed op dat dit goed verhit is geweest en dat het echt gaar is, waardoor alle bacteriën ook echt gedood zijn. Want als het vlees niet goed verhit is geweest, of niet lang genoeg heeft gebraden, zijn de bacteriën niet dood, maar wel boos genoeg om jou een vervelende avond te bezorgen op het toilet, of erger.
Heb je trek in een frisse salade van groente of fruit? Let er dan op dat het goed gekoeld is geweest. Zeker in tropische landen bederft dit soort voeding snel!
Hou er daarnaast rekening mee dat bij de bereiding van de maaltijden vaak het lokale (kraan)water gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de groenten of het koken van eten. Ook ijsklontjes zijn vaak van kraanwater. Mensen worden vaker ziek van het water in het buitenland, dan van het eten.
Naast de bereiding is het vaak het menu waar je lichaam niet aan gewend is. Bepaalde kruiden kunnen je darmen prikkelen of je kunt juist verstopt raken door, voor jou, te zware maaltijden. Ook is de verleiding groter om van de toetjes te smikkelen van het all-in buffet, de cocktails die bij de prijs inbegrepen zijn, of de ijsjes omdat het zo warm buiten is.
Natuurlijk moet je kunnen genieten op vakantie, maar dat moet niet ten koste gaan van je gezondheid. Want kun je nog echt genieten als je al vijf dagen niet van het toilet af kunt komen, of juist niet kunt gaan?
Nu ben ik zelf iemand die graag de lokale keuken uitprobeert, van het tropische fruit tot de kraampjes op straat. Vorige maand ben ik teruggekomen uit Cuba. Mijn vriend komt uit Cuba en we zijn zijn familie gaan bezoeken. Ik had dus geen hotelbuffet, maar letterlijk de lokale keuken.
Ik heb er heerlijk gegeten, maar Cuba is een land dat niet zoveel overvloed heeft als hier. Er is een beperkte keuze. Normaal gesproken eet ik lang niet elke dag vlees of vis. Ik denk hoogstens drie keer per week. In Cuba eet je wat je voorgezet wordt. Het eten wordt heerlijk bereid. Ik heb genoten van de gerechten die zijn familie voor ons maakte. Maar het was veel vlees.
Daarnaast worden er heel veel koolhydraten gegeten. Aardappelen bij de rijst en veel brood. Thuis beperk ik mijn koolhydraatmoment (in de vorm van zetmeel) tot één keer per dag. Brood eet ik eigenlijk alleen buitenshuis. Ik merk dat dit mijn vertering ten goede komt, dus we zijn ook gelijk fruit gaan halen voor mijn ontbijt. Zo kon ik tenminste mijn fruitontbijtje aanhouden (met die heerlijke tropische vruchten zoals mango en guave) en kon ik al een zetmeelmomentje overslaan.
Wat ik het meeste miste op vakantie waren de verse groenten. Nooit gedacht dat ik dat zou zeggen, want ik ben niet zo’n rauwe groente eter, maar ik probeer wel elke dag iets van een salade of rauwe groenten als snack te eten. Het is zo’n energierijk voedsel! Ik merkte dat mijn lichaam deze vezels miste.
Dit, in combinatie met de overdaad in vlees, maakte het mijn darmen moeilijk. Na twee weken begon ik het te merken en was ik blij dat ik thuis weer mijn aloë vera kon gaan drinken om mijn darmen te helpen de voorafgaande weken te verwerken, ondanks dat ik dit mooie, bijzondere land, moest gaan verlaten. Dankzij de aloë vera gel (verkrijgbaar bij mij) waren mijn darmen binnen drie dagen alweer zo goed als op orde.
Hoe schoner je lichaam, hoe sneller je merkt dat iets niet goed voor je is. Dit heeft als voordeel dat je snel weet wat je wel of niet kan eten/drinken, maar je merkt ook sneller de gevolgen. Meestal is dit dan van korte duur omdat je op tijd gestopt bent met het eten of drinken van de verkeerde dingen. Dit is een van de redenen waarom ik mijn voedingspatroon een aantal jaren geleden heb omgegooid. Het komt mijn vertering van pas en het heeft me geleerd beter naar mijn lichaam te leren luisteren. Nu ben ik echt geen heilige! Ook ík heb in het land van de rum en sigaren de nodige cocktailtjes genuttigd (met sigaren maak je me niet blij). En de mensen die me al langer volgen weten dat ik nog steeds moeite heb met het weerstaan van bijvoorbeeld chocolade. Eten is een proces, waarbij bewustwording een enorm belangrijke rol speelt om je houding ten opzichte van je voedingspatroon te veranderen. Ieder op zijn eigen manier en zijn eigen tempo. Een proces waarbij ik je uiteraard graag help, dus voor meer informatie of een afspraak mag je me altijd contacteren.
Tenslotte een korte lijst met do’s en dont’s in het buitenland:
Do’s | Dont’s |
– Let op de hygiëne
– Bezoek bij voorkeur drukke eetgelegenheden – Let erop dat je vlees en vis gaar is – Let erop dat koude voeding goed gekoeld staat en niet gewassen is met kraanwater – Luister naar je lichaam – Let op je eigen hygiëne |
– Drink geen kraanwater
– Gebruik geen ijsklontjes – Eet bij voorkeur niet aan straatkraampjes – Kijk uit met ijsjes. Zeker op basis van zuivel of kraanwater – Vermijd rauwe vis of vlees |
Word je toch ziek? Zorg bij diarree dat je niet uitdroogt en doe een pro-biotica kuurtje als je weer thuis bent om je darmflora weer op orde te krijgen. Eventueel in combinatie met de aloë vera gel. En raadpleeg uiteraard de dokter als je het niet vertrouwt!