De lente is begonnen. Misschien heb je het nog niet zo gemerkt aan het weer, maar wel (onbewust) aan andere dingen. Zo hebben veel mensen last van voorjaarsmoeheid (zie blog voorjaarsmoeheid). Deze moeheid kan samenhangen met allergieën, zoals hooikoorts, maar het kan ook zijn dat je last hebt van het verzetten van de klok (zie blog zomertijdjetlag).
Maar er gebeurt meer tijdens de lente. Sommige mensen worden onrustig. Ze willen hun huis aan de kant maken, gaan aan de grote voorjaarsopruiming beginnen (zie blog voorjaarsschoonmaak), of willen op een andere manier een frisse wind. Een andere invulling van hun leven, het roer omgooien. Zeker als de zon begint te schijnen en we met z’n allen de buitenlucht opzoeken, gebeurt er veel in onze hormoonhuishouding. We voelen ons beter, vrijer, worden socialer. De winterdepressie trekt voorbij. Maar hoe komt dat?
Wist je dat een tekort aan vitamine D aanleiding kan zijn voor vele klachten, waaronder depressies? Vitamine D nemen we voornamelijk op via onze huid door zonlicht. Als de dagen langer worden en we meer tijd buiten besteden, nemen we dus ook meer vitamine D op. Zeker in landen als Nederland is het belangrijk om een goede voorraad op te slaan tijdens de lente en de zomer, om de winter door te komen. Nu is het zo dat een blanke huid makkelijker vitamine D opneemt, dan een donkere huid. Mensen met een donkere huid worden dan ook vaak aangeraden om extra vitamine D bij te slikken tijdens de wintermaanden.
Vitamine D heeft dus invloed op ons humeur. Ons humeur wordt vooral bepaald door onze hormoonhuishouding. Vitamine D heeft dus ook invloed op onze hormonen. Enkele belangrijke hormonen die mede door vitamine D aangemaakt worden zijn melatonine, serotonine en dopamine.
Melatonine heeft invloed op ons slaapritme. Door de aanmaak van melatonine vallen we sneller in slaap en worden we uitgeruster wakker. Serotonine en dopamine zijn de zogenaamde ‘gelukshormonen’. Zij zorgen ervoor dat je goed in je vel zit. Dopamine heeft zelfs een verslavende werking. Denk bijvoorbeeld aan verliefdheid en dat je geen genoeg van iemand kunt krijgen.
Het is een soort kettingreactie dat al deze acties in het lichaam aan de gang zet. Met mooi weer gaan we naar buiten, nemen we meer zonlicht op en verbranden we overdag meer energie doordat we meer actie ondernemen. Als de zon onder is, voelen we ons daardoor moeër en slapen we beter. Een uitgerust mens is over het algemeen beter gehumeurd en voelt zich ook beter. Daar komt bij dat de serotonine en dopamine worden aangewakkerd, waardoor we socialer worden en zelfs sneller verliefd raken. Vandaar de lentekriebels!
Toch is niet iedereen helemaal happy tijdens de lente. Een verstopte neus, jeukende ogen en opgezette keel kunnen de boel behoorlijk verzieken voor de vele hooikoortspatiënten die ons land telt. Dus als alles weer tot bloei komt zijn er ook mensen die de lentekriebels op een negatieve manier ervaren, voornamelijk lichamelijk dan. Enkele symptomen van hooikoorts zijn:
De reden voor deze symptomen kunnen verschillende pollen zijn die in de lucht hangen. Deze pollen komen van grassoorten, boomsoorten of bloemen die in een bepaalde periode bloeien. Je kunt dit via een app in de gaten houden om erachter te komen op welk soort pollen je reageert. Een voorbeeld van zo’n app is ‘pollennieuws’.
Vaak worden medicijnen voorgeschreven voor mensen die last hebben van hooikoorts. Je kunt uiteraard ook proberen de pollen waar jij op reageert te vermijden, maar dat is vaak een erg lastige kwestie. Ik heb zelf een milde vorm van hooikoorts. Ik hoest en nies meer, mijn neus raakt wat verstopt, maar ik ben vooral moe rond het pollenseizoen. Gelukkig heeft het nauwelijks effect op mijn dagelijkse leven, maar het is natuurlijk nog fijner om helemaal geen last te hebben. Daarom slik ik het hele jaar door bijenpollen. Dat klinkt misschien raar, maar door het slikken van pollen beïnvloed je je immuunsysteem zodat het zich al kan voorbereiden op het pollenseizoen. Wanneer het seizoen is aangebroken en ik toch last krijg, verhoog ik de dosering. Het mooiste wat deze bijenpollen voor mij doen is dat ze me mijn energie teruggeven. De bijenpollen die ik gebruik zijn van Forever Living Products, maar er zijn uiteraard meerdere merken op de markt. Ik zou wel kiezen voor een zo natuurlijk mogelijk product, van bijen die in een zo min mogelijk vervuilde omgeving leven. Dat zijn voor mij ook de kwaliteiten die de Bee Pollen van Forever Living Products zo bijzonder maken.
Let wel op dat je eerst je reactie test, voordat je een flinke dosis tot je neemt. Je kunt namelijk ook op de bijenpollen allergisch reageren. Misschien moet je dan voorzichtig opbouwen, of is deze methode toch niet de juiste voor je. (Ik kan dit ook kinesiologisch voor je testen). Bijenpollen werken alleen als je tenminste zes weken voor het seizoen begint met slikken. Ik slik zelf het hele jaar door omdat bijenpollen nog meer voordelen hebben, zoals:
- Het leveren van energie
- Stimuleren van de spijsvertering
- Natuurlijke multivitamine
- Het verbeteren van sportprestaties
- Goede ondersteuning bij afslanken
Dus ook als je geen last van hooikoorts hebt, kunnen bijenpollen een mooie aanvulling zijn op je dagelijks voedingspatroon.