Het jaar 2018 is voor mij het jaar van verandering. We krijgen een kindje, we gaan verhuizen, wie weet wat het jaar nog meer voor ons in petto heeft. Gelukkig allemaal leuke dingen, maar wel ingrijpend. Dus hoe ga je daarmee om? In mijn blog omgaan met verandering lees je al veel hierover. In deze blog meer over de verhuizing zelf.
Een verhuizing kan een spannend iets zijn. Je kunt je erop verheugen of juist ertegenop zien. Welke van de twee het ook is, het blijft een nieuwe start ergens anders en een afscheid van een periode op je huidige plek.
Uit onderzoek is gebleken dat verhuizen een stressvolle aangelegenheid is, zelfs als je je verheugt op de verhuizing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorbereiding: huizenjacht, inpakken, plannen, belangrijke instanties inlichten etc. en aan de nieuwe start op de nieuwe plek: nieuwe omgeving, de inrichting, alles op z’n plek zetten, nieuwe buren etc. Dit kan behalve enthousiasme en motivatie ook angst en onzekerheid met zich meebrengen.
Voor de een kan dit heftiger zijn dan voor een ander. Dit heeft onder andere te maken met leeftijd, maar ook met persoonlijkheid. Als we bijvoorbeeld aan de hand van de elementenleer kijken, waar ik in de praktijk mee werk, zien we dat water- en aardetypes meer moeite zullen hebben met zulke veranderingen, dan vuur- en luchttypes. Water- en aardetypes zijn introverte types. Zij maken niet altijd makkelijk contact met anderen en/of vinden hun dagelijkse structuur erg belangrijk of kunnen moeilijk loslaten. Vuur- en luchttypes hebben minder moeite met verandering. Ze passen zich sneller aan en kunnen meestal makkelijker contacten leggen. In het eerder benoemde blog (omgaan met verandering) kun je al enkele tips lezen om hiermee om te gaan.
Daarnaast zijn we vaak bang voor het onbekende. Je hebt waarschijnlijk wel een voorstelling of gevoel bij de nieuwe plek, maar hoe zal het zijn als je er eenmaal echt zit? Of je bent juist bang om het bekende achter je te laten. Hoe zullen de nieuwe buren zijn? Zal het nieuwe huis ook zo thuis voelen als de oude vertrouwde plek? Misschien ben je bang dat je spijt krijgt van je beslissing?
Als je een stemmetje in je hoofd hebt die deze dingen tegen je zegt, stel datzelfde stemmetje dan een paar vragen terug. Schrijf je motivatie op om te verhuizen. Waarom wil je verhuizen en waarom heb je gekozen voor deze plek of dit huis? Schrijf ook de dingen op die je angst inboezemen. Stel daarbij de vraag of deze angsten reëel zijn of niet. Nieuwe buren kunnen minder leuk zijn, maar dat weet je op dit moment niet, dus moet je je daar al druk over maken? Of misschien heb je je al ingelicht over de buurt en kun je deze angst al voor een groot deel afschrijven. En wil je je toch voorbereiden op het ergste geval, hoe denk je dat je ermee om kunt gaan? Is je huis nog geen thuis als je intrekt, hoe maak je daar dan toch je eigen plekje van?
Door het van je af te schrijven en te benoemen, neem je al een groot deel van de angst uit je hoofd.
Gelukkig kun je je goed voorbereiden op een verhuizing. Op internet zijn verschillende checklijsten te vinden die je hiermee kunnen helpen. Zo heb je een houvast en zul je de belangrijkste dingen, als het goed is, niet vergeten.
Afscheid oude plek
Je oude huis kan een belangrijke plek voor jou zijn geweest. Het is hoe dan ook een afsluiting van een periode in je leven en misschien wil je er een momentje van maken door er afscheid van te nemen. Sta hier al bij de voorbereidingen op je verhuizing bij stil. Met het inpakken en sorteren van je spullen neem je al afscheid van materiële dingen en ook emotioneel ga je de lege kasten al accepteren ter voorbereiding van het echte vertrek. Zo heb je al een deel kunnen verwerken en is de kans groter dat het echte vertrek makkelijker zal verlopen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je je oude huisje mag bedanken voor alle mooie jaren, voor de geborgenheid dat het je heeft geboden en sluit je alle mooie herinneringen in je hart, voordat je de voordeur de laatste keer achter je dicht doet. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een afscheidsfeestje te organiseren met een paar goede vrienden en/of familie. Een laatste toast op je huisje!
Of loop voordat je weggaat nog een keer door alle kamers, neem ze in je op en neem in je hoofd afscheid. Bedank je huis voor de fijne tijd die je er hebt beleefd, maar vergeet nooit dat alle herinneringen in je hart zitten, niet in het huis. Home is where the heart is, nietwaar?
Ik denk persoonlijk dat het het belangrijkste is dat je een goed gevoel hebt over de nieuwe plek waar je naartoe verhuist. Als dat goed voelt, kun je met een gerust hart afscheid nemen van je oude stekkie.
Eindresultaat
Tenslotte verhuis je niet voor niets. Meestal heb je een hele goede motivatie om te verhuizen. Je hebt een spannende nieuwe baan, je gaat dichter bij je familie wonen of je hebt een extra ruimte voor de babykamer nodig. Je gaat er dus op vooruit! Misschien krijg je eindelijk je tuin of zit er een lift in het nieuwe appartementencomplex. Sta stil bij alle positieve punten waarom je voor deze stap en dit huis hebt gekozen. De omgeving is hierbij ook belangrijk, ook daar moet je je goed bij voelen.
Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat mensen die verhuisd waren naar een andere plek vaker vonden dat hun leven interessanter werd, dan mensen die al lang op dezelfde plek woonden. Dit komt omdat we gedwongen worden om in deze situaties nieuwe contacten te leggen. Wij maken dus nieuwe vrienden en kennissen. Bovendien worden we creatiever, omdat we niet-alledaagse problemen moeten oplossen, zoals de koelkast die niet past op de plek die je voor ogen had of de aannemer die op het laatste moment afzegt.
En om je vrienden en familie hoef je je niet druk te maken, want we zijn tegenwoordig mobiel en digitaal vaardig genoeg om dichter bij elkaar te leven dan we op afstand daadwerkelijk doen.
Bedankt lief huisje, voor de mooie tijd die ik hier heb mogen beleven. Je was mijn oase van rust en vrede, mijn geborgen plek waar ik volledig mezelf kon zijn. Ik ben dankbaar dat ik zoveel jaren heb mogen genieten van deze eenvoudige en mooie plek.